20 Haziran 2016 Pazartesi

LR PARFÜMLERİNİN ÜSTÜNLÜĞÜ NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

LR PARFÜMLERİNİN ÜSTÜNLÜĞÜ NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

LR’ ın parfümler konusundaki farkını, üstünlüğünü bıkmadan usanmadan anlatmaya devam ediyoruz. Bu kez bunu biraz daha detaylandıralım, ister misiniz? Neden “canını seven LR parfümlerini kullansın” diyoruz ısrarla? :) Işıkları yakalım hadi! :)

Bildiğimiz üzere parfümlere bu harika kokuları veren çeşitli bitkilerden damıtılarak elde edilmiş “yağlar”. Sizce piyasadaki parfümlerde gerçekten de bu yağlar mı kullanılıyordur? Cevap, tabi ki kocaman bir HAYIR. Piyasadaki en “iyi bilirdik” dediğiniz parfümlerin bile çoğunda maalesef doğal bitki yağları, yani “esansiyel yağlar” yerine “sentetik yağlar” kullanılıyor. Neden derseniz, tabi ki esansiyel yağların eldesi zor ve maliyeti oldukça yüksek fakat laboratuvarda kimyagerler tarafından bu kokuların tıpatıp aynısı olan sentetik yağları formüle ederek üretmek iş bile değil :)

“Eeee nolmuş sentetik olsun” mu dedi birileri? Tamam olsun ama bakalım öyle olunca başımıza neler gelebiliyormuş:

- Alerjik reaksiyonlar
- Astım
- Hormon dengesinin bozulması (ileride tiroid, obezite, kanser, tip 2 diyabet gibi rahatsızlıklara sebep olacaktır)
- Üreme sisteminde bozukluklar
- Sperm kalitesinin düşmesi

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, severek kullandığımız 16 parfüm markasının çeşitli parfümlerinde maalesef yukarıdaki olumsuzluklara sebebiyet verecek 10 adet alerjen, 4 adet hormon dengesi bozucu ve 24 adet “içerik” kısmında belirtilmemiş (!!) zararlı kimyasal tespit edilmiş. Eğer bu markaları ve parfümlerini merak ediyorsanız, bkz: Health-Defense: How to Stay Vibrantly Healthy in a Toxic World, Bill Gottlieb, The Editors of Prevention.

Peki LR ne yapıyor parfümlerini üretirken? LR, parfümlerinde yüksek oranda “esansiyel yağlar” kullanıyor! Evet, yanlış duymadınız, sentetik değil doğal esansiyel yağları kullanıyorlar. Bu yağları kendileri mi üretiyorlar? Tabi ki hayır, her işi uzmanına bırakmakta fayda var :) LR bu konuda dünyanın en yüksek kalitede, en ileri teknolojisiyle çalışılarak elde edilen esansiyel yağlarını üreten “DROM” (http://www.drom.com/) gibi, “ GİVAUDAN” gibi (https://www.givaudan.com/) gibi koku tedarikçileriyle çalışıyor. Bu tedarikçilerin ortak özelliğine bakarsak, hepsinin IFRA (The International Fragrance Association) üyesi olduklarını görüyoruz (Alttaki görselde bunu görebilirsiniz).

IFRA nedir, dolayısıyla IFRA üyesi olmak ne anlama geliyor? diye sormak en doğal hakkınız :) Cevabı da şuraya konduralım o zaman: IFRA, 1973 yılında Cenevre’ de kurulmuş ve asıl amacı dünya çapında parfüm üretiminin ve kullanımının güvenli ve sağlıklı bir şekilde devamını sağlamak. Bunu da, kurdukları bilim konseyinin çalışmaları sayesinde, kullanılan ham maddeler için belirli kriterler ve sınırlamalar getirerek yapıyorlar ve eğer bir koku tedarikçisi IFRA üyesi ise tüm bu kriterlere uyum sağlamak zorunda. Bu kriterlerden biri de tabi ki sentetik yağları minimum oranda kullanmak ya da en iyisi hiç kullanmamak!

Şimdi LR parfümlerini neden bu kadar tavsiye ediyoruz, “bayinizden ısrarla isteyiniz” diyoruz, belki daha iyi anlaşılmıştır :)

LR parfümlerini alerji, astım, hormonal dengesizlikler gibi olumsuzluklara maruz kalma ihtimalini düşünmeden gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz :)

En sevdiğim romanlardan biri olan “Das Parfum / Koku” dan bir alıntıyla yazımı bitiriyorum. :)

 “…Kokuların öyle bir inandırıcılığı vardır ki, sözden, gözle görmekten, duygudan, iradeden daha güçlüdür. Savılıp atılamaz bu inandırıcılık, soluduğumuz havanın ciğerlerimize işleyişi gibi, o da içimize işler, doldurur bizi, hepten ele geçirir, çaresi yoktur.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder